background image
  • rss
  • twitter
  • facebook

02 March 2017

Hoe vermijd je conflicten op het werk?

Conflicten op het werk zijn nooit leuk. Het verpest niet alleen de sfeer in the office, het is ook enorm inefficiënt. Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met een collega waarmee hij of zij in het dagelijkse leven nooit best friends zou zijn. Hoewel dit geen abnormaal fenomeen is, is het toch belangrijk de vrede zoveel mogelijk te bewaren. Met deze tips kan dat perfect:

  • Wees assertief, maar correct

Conflicten kunnen ontstaan door misverstanden. Heb je de opdracht mis begrepen en daardoor niet goed uitgevoerd? Los dit op door expliciet om feedback te vragen. Legt jouw baas je te veel werk op? Wees assertief en laat hem/haar dit op een vriendelijke manier weten. Het is beter te laten dat je jouw baas laat weten dat je nog andere dringende deadlines hebt en je daardoor de opdracht niet op tijd zal kunnen voltooien.  Ben je het niet volledig eens met een bepaald idee of voorstel van je baas of collega en heb je een beter alternatief? Vertel hem/haar op een correcte manier hoe jij erover denkt en toon hoe ondernemend je kan zijn.

  • Ontwikkel een problem solving mindset

Val je baas niet te pas en te onpas lastig met een klein probleempje. Denk eerst zelf goed na en tracht op je eentje een oplossing te vinden. Het is veel efficiënter - voor jezelf en voor je omgeving - om naar je baas te stappen met een probleem én de mogelijke oplossingen die je bedacht hebt. Op die manier toon je hoe gemotiveerd je bent en is het probleem in een mum van tijd opgelost.

  • Be flexible

Wees niet te kritisch of shortminded. Word jou iets gevraagd dat niet bij jouw takenpakket hoort? Of moet je iets doen dat je nog nooit eerder gedaan hebt? Go for it! Toon hoe flexibel jij kan zijn en denk zeker niet in hokjes. Wees zelf ook innovatief en pak uit met nieuwe ideeën. Dat zal zeker geapprecieerd worden!

  • Wees begripvol

Tracht te begrijpen dat je collega’s en baas ook maar mensen zijn die het beste uit hun job proberen te halen en dat ook zij soms stress kunnen hebben. Wees daarom begripvol wanneer jij een keertje de volle lading krijgt. Begrijp dat dit niet persoonlijk is. Let wel op, wanneer jij vaak onterecht 'afgeblaft wordt', zeg dan dat je dit niet apprecieert. Start een gesprek hieromtrent, de persoon in kwestie heeft misschien geen idee dat jij je zo voelt. Praat erover.

  • Zen

Wordt het allemaal een beetje te veel? Adem even rusting in en uit. Denk over de situatie na: waarom voel je je zo? Denk na over hoe jij dit als buitenstaander zou kunnen oplossen. Door dit te doen, vermijd je situaties waar je later spijt van zal hebben. 

Succes!

  • Lees dit artikel in het Engels.
A fashionable Internship Or a fashionable Full-time job?

Tweet Tweet

Follow us on twitter

Meest recent bekeken

Top 5 worldwide droomstageplaatsen voor een fashion job!

Tips & tricks / views 16624

Hoe moet je cv eruit zien?

Tips & tricks / views 13737

Hoe geraak je aan een fashion job?

Tips & tricks / views 13410